Minnestein på Bjørnfjell ved Narvik over IR 13, Nord-Trøndelag infanteriregiment nr. 13

Kampene om Narvik i 1940 : Tyske styrker nedkjempet i april en norsk styrke på 200 mann fra Trøndelag på Bjørnfjell, nær svenskegrensa som hadde unnsluppet fra Narvik invasjonsdagen.
Kort fortalt kan vi si : Slaget om Narvik var et slag under den andre verdenskrig mellom de tyske invasjonsstyrkene under ledelse av Eduard Dietl mot de norske og allierte britiske, franske, polske styrker. De norske styrkene var ledet av Carl Gustav Fleischer. Slaget varte fra 9. april 1940 frem til gjenerobringen av Narvik 28. mai og den påfølgende tilbaketrekningen av allierte styrker 8. juni 1940.

Tysklands hensikt med invasjonen var å sikre forsyningen med jernmalm fra de svenske gruvene i Kiruna og Gällivare som ble skipet ut i Narvik som var antatt å ha avgjørende betydning for Tysklands rustningsindustri, samt erobre den norske flyplassen på Bardufoss.
Fra wikipedia Slaget om Narvik
Fra Steinkjerleksikonet om IR 13
Nydelig bilde av minnesteinen
Bilder fra krigshistorisk landskap i Bjerkvik og Herjangen
Bilder fra krigshistorisk landskap i Ballangen og Skjomnes

Vist 165 ganger. Følges av 2 personer.

Kommentarer

H.M. Kongen foretok den offisielle åpningen av “Krigshistorisk landskap – Felttoget Narvik 1940”, Bardufoss og Narvik mandag den 15. juni 2009. Det krigshistoriske landskap er en serie monumenter som er reist på strekningen mellom Bardufoss og Narvik til minne om de harde kampene som ble utkjempet i vårmånedene 1940. Nazi-Tyskland hadde da landsatt krigstrente bergjegere i Narvik og Bjerkvik. Link til mer info om monumentene
På Bjørnfjell står dette monumentet :

Museene i området har utgitt en meget grundig bok, om hendelsesforløpet og trefningene Narvik 1940 (omtalt litt nede på siden)
Og vi nordmenn er ikke alene om å valfarte til området, for å minnes.
Vissheten om kamphandlingene, med den krevende og storslagne naturen, gjør enhver stillfaren og respektfull.

Takk for innholdsrik kommentar Knut. Og takk til dere andre som har satt bra på innlegget!!!
I løpet av 2013 leste jeg to bøker fra kampene i dette området, bl.a. Slaget om Narvik : Sydfronten av Øyvind Johnsen og en om Trønderbataljonens kamper i Gratangen.
Har vært veldig dramatisk, rystende og spennende lesning.
Bl.a. på de polske minnesmerkene i området er det tydelig tegn at de besøkes ofte, levende lys og blomster….

Krigsminnesmerker (267 bilder)

 

Nordland (853 bilder)

 

Bildesamlingen (41182 bilder)

 
Annonse

Nye bilder