Krigsminnesmerker fra Bjerkvik og Krigshistorisk landskap i Nordland og Troms

Bjerkvik var det stedet i Norge som relativt sett ble hardest rammet av krigens redsler. Det kan vi lese på denne linken som i ord og bilder skildrer redselsnatten i Bjerkvik i mai 1940.
Minnesmerket på bildet står ved Bjerkvik kirke
Det har også en plate med navnene over alle som omkom.

Til høyre for kirken står et minnesmerke over de franske soldater som falt ved de alliertes første landgang i kampene om Narvik i 1940.

Minnesmerket ble avduket av den franske general Bethouart den 10. juli 1954.
Link til Narvik kirkegård med franke graver
I Herjangen står ett av de seks minnesmerkene som markerer Krigshistorisk landskap -Felttoget Narvik 1940.
Link fra NRK med bilder fra avdukingen

Fra Wikipedia : Krigshistorisk landskap – Felttoget Narvik 1940 er et prosjekt for å vise fram krigshistorien i nordre Nordland og Troms. Det er et samarbeid mellom Hæren, Statens vegvesen og kommunene i området, og består av seks minnesmerker med informasjonstavler, satt opp på eller ved steder der det foregikk viktige krigshandlinger våren 1940. I tillegg til minnesmerkene er strekningen mellom Narvik og Bardufoss på europavei 6 gitt navnet General Fleischers vei.

Minnesmerkene som inngår i prosjektet står på Skjomnes

Bjørnfjell

og Herjangen (bilde se over) i Narvik kommune, Øse i Gratangen

Lapphaugen, sørøst for Fossbakken, i Lavangen

og Bardufoss i Målselv. Informasjonstavlene er utformet av kunstneren Alvin Jensvold fra Gratangen. Krigshistorisk landskap ble åpnet på Lapphaugen av kong Harald V den 15. juni 2009.

I forbindelse med etableringen av Krigshistorisk landskap ble minnestøtten over general Carl Gustav Fleischer på Lapphaugen flyttet ca. 300 meter. Minnestøtten er nå plassert sammen med monumentet som inngår i Krigshistorisk landskap.

Bildeserie med 5 bilder — bla ved å trykke på pilene
Vist 498 ganger. Følges av 3 personer.

Kommentarer

Planla å legge bildene inn under Bjerkvik kirke på kirkesonen som kommentar. Men også denne samtalen er stengt. Derfor ble det eget innlegg i denne sonen.
Har prøvd å sjekke opp hvem som er kunstneren bak minnesmerket over sivile tap, men uten hell. Kanskje noen andre som kan fortelle det?

Det ser ut til at en drøss med innlegg ble automatisk arkivert i helgen, og dermed ble det umulig å kommentere. Har åpnet denne for samtale igjen, som det heter.

Etter klage på Gamle Lofotbilder, har man fått dette svaret;

Hei, og beklager at dette er blitt gjort uten å varsle moderatorer eller sjekke med avisen. Lofotposten er uten skyld her. Gamle samtaler med lite ny aktivitet er blitt stengt for å gjøre Origo raskere, men det ble nok ikke godt nok vurdert konsekvensene av det. Helt enig med dere i at langsomme samtaler har livets rett, så dette skal vi rette på.

Kathrine Kveim APDM

Takk for den opplysningen Elisabeth!

Nok en gang tusen takk til dere som liker bildene mine.
Det er skrevet mye historie om kampene om Narvik.
Leser akkurat nå Slaget om Narvik: Sydfronten av Øyvind Johnsen
Boken gir bl.a et innblikk i det fascinerende internasjonale maktspillet som utspant seg når de britiske og franske regjeringene planla å okkupere Narvik, men der operasjonen ble forpurret av Hitler-Tyskland som kom først og tok Narvik rett for nesen på de allierte 9.april 1940.

Troms (22 bilder)

 

Krigsminnesmerker (267 bilder)

 

Nordland (853 bilder)

 

Bildesamlingen (41182 bilder)

 
Annonse

Nye bilder