Ballangen kirkegård, CWGC-graver

I Ballangen ligger 28 falne begravet 24 av dem er identifisert.
Fra 1.slaget om Narvik ligger det begravet mannskaper fra The Royal Navy, HMS Hardy og HMS Hunter
Fra Wiki : Under det første sjøslaget ved Narvik, 10.april 1940, strander den engelske destroyeren HMS Hardy utenfor Vidrek, etter å ha blitt skutt i brann av tyske angripere. Ca 140 overlevende berger seg på land og får hjelp av stedets fastboende.

Bildet er fra krigsmuseumet i Narvik

Under dette dramaet er det kraftig beskytning over bygda og en bygning blir skutt i brann. Det blir ingen sivile tap av liv, men ca 30 engelske marinegaster omkommer, deriblant flotiljesjefen, Bernard Warburton-Lee, som for øvrig blir den første britiske militære under 2.verdenskrig som, posthumt, mottar Viktoriakorset.
Da de britiske skipene returnerte, ble de selv overvåket av tre tyske jagere som dukket opp fra sine posisjoner i Ballangen og avskar fluktruta. Tyskerne konsentrerte ilden om HMS ‹‹Hardy››; lederskipet. En granat traff broen, drepte mesteparten av befalet, og såret skipssjefen alvorlig. Jageren begynte å seile i ring, men intendantløytnant Stanning tok kommandoen, og med en avrevet fot, styrte han den brennende jageren på grunn ved Vidrek. Mannskapet svømte til land og berget seg som best de kunne. I fjæra døde skipssjefen. På flo sjø drev jageren av og landet ved innløpet til Skjomenfjorden, og her kantret hun og sank på grunt vann.
Fra artikkelen i Maritimt magasin, tekst av Gunnar Øra.

Familien til Warburton-Lee besøker graven til B. Warburton-Lee mars 2013. Foto av Bodil K. F.
Også offentliggjort i Fremover og i nyhetsbrevet fra TWGPP våren 2013

Link til slaget om Narvik

Ballangen ble okkupert 26.april 1940 av 2.Battalion av South wales Borderers
Link til ytterligere info om CWGC
Holdningen til CWGC er at alle falne ble begravet under enhetlige gravsteiner eller minnesmerker uavhengig av sivil og militær rang. Med symbol fra den militære grenen de tjenestegjorde i. De fleste gravsteinene har epigrafer med minneord som de pårørende har valgt ut.
(Bildene ble tatt på en regnværsdag….)

Graven til B. Warburton-Lee er pyntet med røde valmuer. Det er tradisjon for å dekorere krigsgravene med The Red Poppy på Remembrance Day 11. november og når pårørende besøker gravene til sine kjære ellers i året.
Den røde valmuens historie kan dere lese her på linken om In Flanders Fields

In Flanders fields the poppies blow
Between the crosses, row on row…

Vist 182 ganger. Følges av 2 personer.

Kommentarer

Takk til dere som har gitt tommelen opp for bildene mine. Min motivasjon er å fortelle historien fra det krigshistoriske landskapet i Narvikområdet. Men mest av alt for å minne oss på hva kampen for demokratiet kostet. Noen ga det ultimate offer, sitt eget liv.

Krigsminnesmerker (267 bilder)

 

Nordland (853 bilder)

 

Bildesamlingen (41182 bilder)

 
Annonse

Nye bilder