Samveldelandenes minnesmerker på Vestre gravlund

Samveldelandenes krigsgravfelt på Vestre gravlund i Oslo er like nordvest for kapellet, nær midten av anlegget. Skilting forteller at vi her finner gravene til to fra marinen, 51 fra hæren, 48 fra luftforsvaret, to fra handelsflåten og fem overlevende fra operasjon Freshman som ble henrettet på Trandumskogen i 1943.

Som vanlig ved større ansamlinger av Commonwealth War Graves er det også et «Cross of Sacrifice». I tillegg står et monument fra 1960 på den andre siden av veien. Det er utformet av Emil Lie og tituleres «Sørgende mor» eller «Mourning Mother». Ved siden av er et informasjonsoppslag om krigens gang og hvor noen av de falne kom fra.

Det står også et monument over falne fra samveldelandene blant de andre landenes monumenter i minnelunden nær gravlundens nordøstre hjørne, med pil mot den store minnelunden midt i anlegget.

Vist 213 ganger. Følges av 3 personer.

Kommentarer

På gravlunden ligger det 101 falne under CWGC-gravsteiner
Som vi ser på oversikten er det et stort antall døde fra British 1st Airborne Division. Datoen de døde er 10.mai 1945.
De deltok i Operation Doomsday Styrken skulle holde ro og orden i Norge i de første dagene etter den tyske kapitulasjonen. Dessverre for disse gutta, over 40 stk., omkom de i et flykrasj.

Litt om Operation Freshman

Link til Knut Georg sitt bilde av minnesmerket i Lysebotn
19. november skulle de britiske ingeniørsoldatene fra 1st British Airborne Division ankomme. To Halifax bombefly som tauet hvert sitt Horsa glidefly kom inn over Norge. Det første trekket sirklet over målområdet, men måtte på grunn av dårlig sikt gjøre vendereis. Over Rogaland begynte begge flyene å ise. Sleperen røk, og glideflyet styrtet sør for Lysefjorden mens trekkflyet klarte å vende tilbake til England. Det andre trekkflyet kom i vansker allerede ved innflyvningen over norskekysten. Glideren styrtet ved Helleland, lensmannsgården, innenfor Egersund, mens trekkflyet styrtet i Hæstadfjellet. Alle som var i trekkflyet omkom, mens de overlevende i glideren ble tatt med til Slettebøleiren på Bakkebø, utenfor Egersund, hvor de ble henrettet. I ettertid er det satt opp minnesmerker på Bakkebø samt en varde oppi fjellet der glideren krasjet. Av de ni overlevende fra styrten ved Lysefjorden ble fem fraktet til Grini, senere henrettet i Trandumskogen den 18. januar 1943. Fire ble fraktet til Lagård fengsel i Stavanger, der de ble torturert og henrettet 24. november. Alle de 14 overlevende fra styrten ved Helleland ble henrettet allerede neste dag. Det var ingen overlevende fra det styrtede bombeflyet. Til sammen døde 41 i denne mislykte aksjonen.2

Det er godt mulig at det er 101 CWGC-gravsteiner, som jeg ser er antall søketreff i basen. Jeg har ikke gjennomført noen gravtelling. Men det står faktisk på to skilter på gravlunden at 108 er begravet der, og frustrasjonene over manglende samsvar stopper ikke der. Byleksikonet (2010-utgaven) sier det dreier seg om 102.

Når man så går tallene etter i sømmene, stemmer ikke alle oppsummeringene heller. Det skal være 48 fra luftvåpenet, men ifølge skildringen på metallplatene ved minneparken er det snakk om 37 briter, åtte kanadiere og to australiere fra luftvåpenet, det vil si 47 til sammen. Dette er formodentlig fordelt på Doomsday (med flere episoder) og Freshman (bare de fem som er akkurat her). De som ramses opp på metallskiltet (fra alle våpengrener samt handelsflåten), er forresten 102 til sammen (som i byleksikonet).

For ordens skyld: Skiltet ved minnelunden omtaler Operation Doomsday uten at navnet nevnes.

Jeg stusser ellers litt over Freshman-operasjonen. Det sies at den var hemmeligholdt i 30 år av britene, men var den formelt hemmelig selv etter det i Norge? Eller var det slik at noen (hvem?) mente at det ikke passet å nevne den i gledesrusen over den vellykkede Vemork-aksjonen?

Enig med deg at det høres rart ut med forskjellig antall.
Jeg har ikke hatt noe med fotograferingen i Oslo å gjøre. Gravplassene i bl.a. Tromsø, Trondheim, Bergen, Lillehammer og Oslo var fotografert før jeg startet opp i TWGPP. Men med få unntak har antallet falne på CWGC-oversikten stemt med det antall bilder jeg har fått inn fra de forskjellige gravplassene. (På en plass sto det en stein, men vedkommende var flyttet hjem til Belgia.)
Anbefaler deg å lese denne artikkelen om Tungtvannsaksjonen som mislyktes Den gir svar på hvorfor Opr Freshman var så kontroversiell.
I boken Tause helter står det at pårørende levde i uvisshet i flere år om hva som hadde skjedd.

Krigsminnesmerker (267 bilder)

 

Bildesamlingen (41182 bilder)

 
Annonse

Nye bilder