Nederlandsk minnesmerke på Vestre gravlund

I det nordøstre hjørnet av Vestre gravlund i Oslo er det krigsminnesmerker for falne fra en rekke forskjellige land, deriblant Nederland. Her er det ifølge et skilt på stedet 36 gravsteiner til minne om 37 krigsofre. Seks av dem tjenestegjorde i den nederlandske marinen, resten satt i tyske konsentrasjonsleire. Enkelte døde faktisk i etterkant av krigen etter at de var sendt til Norge, Sverige eller Finland for å komme til hektene igjen.

Monumentet ble avduket i 1957 og er utført av den nederlandske kunstneren Cor van Kralingen. Det samme monumentet er brukt flere steder. Det finnes en tre meter høy versjon i Rotterdam, mens Oslo og en rekke andre steder har en to meter høy variant. Byleksikonet vet å fortelle av både monumentet og gravsteinene er utført i Nederland.

Våronn på gang mellom krigsgravene

Vist 127 ganger. Følges av 2 personer.

Kommentarer

En liten korreksjon;
2 av de omkomne ble drept i Bergen, 20. april 1944, en momentant, og en av skadene, etter eksplosjonsulykken på Vågen.
Den siste omkomne hollenderen fra eksplosjonsulykken, kapteinen, ligger begravet i sin hjemby, Vlaardingen, hvor også skipet Voorbode (VL103) holdt til, underlagt rederiet Hoogendikj.
Mer om eksplosjonsulykken.

Interessant. Jeg antar forresten at alle konsentrasjonsleirfangene som det her er snakk om, er blant dem som var sendt til Norden. Hadde de okmkommet før det, ville de formodentlig ha blitt begravet på kontinentet.

Tror du det har noe for seg å gi beskjed til Gravferdsetaten, eller vet de om dette allerede, kanskje?

Til sammenligning opererer byleksikonet bare med 34 gravlagte. Det falt meg uansett ikke inn å telle gravene.

Usikker om Gravferdtjenesten vet det.
Dette er å lese om Den norske krigsgravtjenesten
Nederlandske krigsgraver
Etter anmodning fra den nederlandske krigsgravtjeneste, De Oorlogsgravenstichting, ble det anlagt et eget gravfelt på Oslo vestre gravlund for nederlendere som hadde mistet livet i Sverige etter opphold i konsentrasjonsleirer i Tyskland. Til dette feltet ble det også overført nederlendere som omkom i kamp eller i tysk fangenskap i Norge.

Den nederlandske krigsgravtjenesten, De Oorlogsgravenstichting
Oversikt over ofrene som er begravet i Oslo.

Krigsminnesmerker (267 bilder)

 

Bildesamlingen (41182 bilder)

 
Annonse

Nye bilder